Yatırım Teşvik Destekleri, yatırım teşvik belgesi çerçevesinde işletmelere sağlanan vergi indirimleri, SGK teşvikleri, KDV ve gümrük vergisi istisnaları, faiz ve kar payı destekleri ile yatırım arazisi tahsisi gibi önemli avantajlardır.
Yatırım Teşvik Belgesi, yatırım tutarı, yatırım konusu, fizibilite kapsamında; arsa, inşaat ve bina harcamaları, global makine listeleri, yerli ve ithal makine listeleri, teçhizat ve bunlarla ilgili yazılım harcamaları kapsamındaki bilgileri ihtiva eden bir belgedir.
Zer Danışmanlık olarak yatırım teşvik belgesi kapsamında hizmetlerimiz aşağıda yer almaktadır.
-İllerin Yatırım Teşvik Bölgeleri Dağılımı (01.01.2021 tarihinden itibaren geçerlidir.)
Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlarda, 5520 sayılı Kanunun 32/A maddesi çerçevesinde gelir veya kurumlar vergisi, öngörülen yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar aşağıda belirtilen oranlarda indirimli olarak uygulanır.
Kurumlar Vergisi - Gelir Vergisi Muafiyet Desteği yatırım teşvik uygulama süreleri ve oranları tablosu
Yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılacak;
KDV’den istisnadırlar. Yatırım Teşvik Belgesi KDV Muafiyet Yazısı alımı yapılır.
KDV’den istisna olan makine ve teçhizat ithal işlemleri için gümrük vergisi istisnası mevcuttur.
Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında SGK teşviklerinden bölgesine göre değişen oranlarda yatırımcılar yararlanır.
Sigorta Primi İşveren (SGK) Desteği yatırım teşvik uygulama süreleri ve oranları tablosu
6’ncı bölgede; stratejik yatırımlar ve bölgesel teşvik belgeleri çerçevesinde gerçekleştirilecek yatırımla sağlanan ilave istihdam için, tamamlama vizesi yapılan teşvik belgesinde kayıtlı istihdam sayısını aşmamak kaydıyla, sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı, tamamlama vizesinin yapılmasını müteakip on yıl süreyle işveren adına Devlet tarafından karşılanabilir.
6 ncı bölge ve/veya Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen stratejik yatırımlar kapsamında işçilerin ücretlerinin asgari ücrete tekabül eden kısmı üzerinden hesaplanan gelir vergisi, yatırımın kısmen veya tamamen faaliyete geçtiği tarihten itibaren on yıl süreyle verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilir.
Bölgesel Teşvik Uygulamaları için asgari 500.000 TL’den başlamak üzere desteklenen her bir sektör ve her bir il için ayrı ayrı belirlenmiştir. İllere göre desteklenen sektör ve konular değişebilmektedir.
Desteklenecek sektörler, illerin potansiyelleri ve ekonomik ölçek büyüklükleri dikkate alınarak tespit edilmiştir.
İller, SEGE 2011 çalışması esas alınarak 6 Bölgeye ayrılmıştır.
Yatırım teşvik belgesi kapsamında; sanayi yatırımları, hayvancılık yatırımları, eğitim yatırımlar ile turizm yatırımları için yatırımcılara yatırım yeri-arazi (arsa) tahsisi teşviği sunulmaktadır. 49 yıllığına sunulan arazi tahsis ve irtifak hakkı desteği yatırımcılar açısından son derece değerlidir.
Destek unsurlarından “yatırım yeri-arazisi tahsisi” desteği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) tarafından yatırımcılara sağlanmaktadır.
Yatırım Teşvik Belgesi detayları için tıklayınız.
Yatırım Teşvik Belgesi, yapılan fizibilite sonrası E-TUYS sisteminden Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na yapılan başvurunun onaylanması ile alınır. .
Yatırım teşvik belgesi alındıktan sonra yatırımların E-TUYS sistemine girilmesi, gerekli durumlarda yatırım teşvik belgesi revize işlemleri yapılması nihai olarak ise yatırım teşvik belgelerinin kapatılması gerekir.
Yatırım teşvik belgelerinde eksiklikler ve değişiklikler için Yatırım Teşvik Belgesi Revize ve Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatımı belli şartlar altında mümkündür.
Tamamlanan yatırım projeleri için Yatırım Teşvik Belgesi kapatma işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Gerekli belgeler ile yapılacak başvuru sonrası yatırım teşvik belgesi kapama işlemi yapılır.
Yatırım Teşvik Belgesi Mevzuatı;
düzenlemelerinden oluşmaktadır.
Teşvik Sistemi kapsamında destek unsurları genel hatları ile aşağıdaki tabloda yer almaktadır.
Yatırım teşvik belgesi kapsamında; Katma Değer Vergisi, Gümrük Vergisi, Vergi İndirimi (Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi) SGK Prim Desteği (SGK İşveren Payı), Gelir Vergisi Muhtasar Desteği, Faiz ve Kar Payı Oranı Desteği (Banka veya Finansal Kiralama Şirketi üzerinden), Arazi-Yatırım Yeri Tahsisi, Katma Değer Vergisi İadesi destekleri sağlanmaktadır:
*Yatırımın Bölge 6’da gerçekleştirilmesi halinde sağlanır.
**Yatırımın Bölgesel Yatırım Teşvik Uygulamaları kapsamında Bölge 3, 4, 5 veya 6’da gerçekleştirilmesi halinde sağlanır.
***Asgari sabit yatırım tutarı 500 milyon TL olan stratejik yatırımların inşaat harcamaları için sağlanır.
Teşvik konusu olmadığı özel olarak belirtilen yatırım konuları arasında bulunmayan bütün sektörler genel teşvik kapsamındadır. Ancak en az;
asgari sabit yatırım şartı bulunmaktadır.
Cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacak katma değeri yüksek yatırımlar desteklenmektedir. Stratejik Yatırımlar için belirlenen asgari sabit yatırım tutarı 50 milyon TL’dir.
Altıncı bölge teşvikleri diğer bölgelere göre daha yüksek orandadır.
Cazibe Merkezleri Programı Kapsamındaki illerde gerçekleştirilecek imalat sanayi yatırımları ile çağrı merkezi ve veri merkezi yatırımları yatırım teşvik sistemi kapsamında özel olarak desteklenmektedir.
Öncelikli yatırım konuları 5 inci bölgede uygulanan bölgesel desteklerden faydalanabilir. Ancak bu yatırımlar, 6 ncı bölgede yer almaları halinde bulunduğu bölge desteklerine tabidir.
Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı, Devlet Teşvikleri ve Destekleri Danışmanlık Hizmetleri Zer Danışmanlık olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Kayseri, Denizli, Konya, Trabzon vb. bütün illerimizde Devlet Teşvikleri Uzmanı ekiplerimiz tarafından sürdürülmektedir. .
Yatırım teşvikleri, yatırım teşvik bölgeleri, yatırım teşvik belgesi konularında Zer Danışmanlık ile irtibata geçebilirsiniz.